Nieuwe workshop van ‘De Rustverleners’

Hoe kunnen mensen met dementie de kans op een burn-out verminderen? Ontdek het op 17 januari 2020 in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven. Tijdens een open workshop worden de deelnemers ondergedompeld in de wereld van de bewoners. Een bijzondere ervaring!

Een blik in de spiegel

Hier wonen mensen met dementie, hier hebben ze een thuis. Ze wonen samen in kleinschalige woonunits en krijgen zorg op maat met de hulp van medewerkers, vrijwilligers en familie. We kunnen veel van hen leren, want personen met dementie zeggen zonder filter wat ze denken en hoe ze zich voelen. Open en eerlijk kijken ze naar de wereld, hartelijk en warm maar ook confronterend. Ze houden ons een spiegel voor zodat we onze eigen rust en onrust kunnen zien. Een cruciale stap als je de stress in je leven wil aanpakken.

Rust-ver-le-ner (de; m/v; meervoud: rustverleners) – persoon die je de kans biedt rust te  vinden. Niet door je rust te geven, maar door je uit te nodigen om die rust zelf te vinden.

Met dit inzicht startten energiecoach Dirk Swaegers en het team van De Wingerd het project De Rustverleners. Ze richten zich op ondernemers, bedrijfsteams, iedereen die zijn stress de baas wil blijven, wil groeien en bijleren. Tijdens een unieke workshop draaien de deelnemers mee in de woonunits van De Wingerd. Ze lunchen, praten, wandelen, koken … Kortom, ze worden ondergedompeld in de wereld van mensen met een dementie. Zo worden de bewoners ‘de rustverleners’ die de deelnemers zonder het te weten uitnodigen hun manier van denken en hun gedragingen onder de loep te nemen.

Win-win

De deelnemers geven ook iets terug. Een luisterend oor, aandacht en respect voor de bewoners en voor de rol van de zorgverlener. Zo bekampt het project De Rustverleners niet alleen stress en burn-out, maar verandert het ook het maatschappelijke beeld van mensen met dementie ten goede.

Meer weten?

Dirk Swaegers, energiecoach – dirk@energ.be
Antje Proost, zorgcoördinator De Wingerd – antje.proost@wingerd.info

Brochure: [De Rustverleners – 17012020] -PDF

www.derustverleners.be