Stiltehoek - De Wingerd

Meditatietuin

Sinds oktober 2015 is er een Spiritueel Zorgteam met een zestal medewerkers actief, dat aan bewoners, hun familieleden en medewerkers ondersteuning en verdieping biedt rond levensvragen, zingeving en geloof. Ons huis heeft geen kapel maar we creëerden ondertussen wel een “stiltehoekje” in een van de nieuwe lokalen van het Lokaal Dienstencentrum. We willen het luwe gedeelte van de groene zone rondom het woonzorgcentrum, waarover dit “stiltehoekje” uitkijkt omvormen tot een “meditatie-tuin”.

Doorheen de glazen wand creëren we één ruimte die bezinning faciliteert.

De meditatietuin zal uit drie delen bestaan: bovenaan in de tuin behoudt het Mariabeeld een prominente plek, een eerste nieuw element wordt een “gedachtenis-labyrint” en ten slotte leggen we ook een “verbondenheidstuin” aan. Alle drie de elementen buiten zullen zichtbaar zijn vanuit het “stiltehoekje” binnen.

Het “Maria-hoekje”

Voor vele bewoners met een katholieke achtergrond is de traditionele Mariaverering een aanzet die hen helpt om dieper spiritueel bewust te zijn. Het “Maria van Lourdes” beeld staat in de hoek van de tuin, langs het wandelpad. We plaatsen er een gemakkelijke halfronde tuinbank bij, met plaats voor enkele rolstoelen en voorzien de mogelijkheid om er discreet een kaarsje te ontsteken.

Het “gedachtenis labyrint”

Een labyrint biedt de mogelijkheid tot “loopmeditatie”, bezinning, heling en spirituele groei. Wij zien dit element als een ruimte, toegankelijk voor iedereen die zoekt naar spirituele voeding. Het bevordert verzoening met de ziekte, bij conflicten of een overlijden. Het schept ruimte voor reflectie over de eigen levenservaringen of het gedenken van bewoners die van ons zijn heen gegaan. Centraal, rond het gedenkbeeld van De Wingerd, worden de witte stenen met de namen van de overleden bewoners bijgezet.  Onder de appelboom plaatsen we een halfronde bank zodat ook hier een rust- en meditatiepunt ontstaat.

De “Verbondenheidstuin”

Dit deel van de tuin, het dichtst bij de glazen wand van het “stillehoekje”, leggen we aan als een bloementuin naar het Ying en Yang-model, met een watervalletje en een kleine rotspartij die uitnodigt om tot rust en verdieping te komen.

Meditatietuin - labyrint voorbeeld Meditatietuin - plattegrond

Realisatie van dit project

In het voorjaar van 2018 werd de meditatietuin gerealiseerd: een opsteker voor alle onvermoeibare vrijwilligers, ijverige collega’s én enthousiaste bewoners die onder supervisie van collega Jeannette een spiritueel plekje aan hebben gelegd.

Achter de houten wand van het overdekte Grand Café-terras vind je nu een Yin-Yang tuin, een labyrint en bovenaan de helling nog altijd het vertrouwde Maria-hoekje. In het nieuw aangelegde deel van de tuin nodigen het bloemenperk, de kleine rotstuin en het watervalletje uit tot rust en bezinning.

realisatie meditatietuin

Ga er zeker eens een kijkje nemen bij je volgende bezoek en laat je meevoeren naar innerlijke rust en reflectie!