Huiskrant nr. 3 jg. 32 – Herfstnummer 2022

Twee crisissen op rij leggen alle knelpunten in de zorg bloot

Nu de covidpandemie bedwongen lijkt, brengt een energiecrisis de woonzorgcentra mogelijk opnieuw in de problemen. Gemeenten doven de lichten, scholen zetten de thermostaat meer dan één graadje lager en dat doen ook vele gezinnen en bedrijven. Om meer dan één reden zijn al die besparingsopties er voor de zorgsector niet. De eerste en belangrijkste reden is dat de bewonerspopulatie grotendeels bestaat uit kwetsbare mensen die in het geval van De Wingerd naast hun geheugenproblemen bovendien ook vaak nog onderliggende gezondheidsklachten kennen. De overheid vereist trouwens ook dat de temperatuur in de ruimtes waar bewoners verblijven ten minste 22 graden bedraagt en dat die lokalen vanuit preventieoogpunt voldoende geventileerd worden. Met de huidige energietarieven swingen de energiefacturen, die voor woonzorgcentra sowieso al hoog waren, nu compleet de pan uit. Journalist Guido Joris sprak hierover met Bernadette Van den Heuvel, directeur woonzorg bij Zorgnet-ICURO.

En verder in de krant:

Het bouwen van de pipowagen en het inrichten van de caravan, ook enkele persoonlijke getuigenissen van Inge wiens papa in De Wingerd woont en van Liuba uit Oekraïne, Mario Vanhaeren directeur van Oostrem vzw over LIVEZ en De Boomgaard, de vaste column van Jan Hautekiet, MEMOrabel en het Open Leercafé over het belang van muziek in de zorg. 

Werkten mee aan deze editie:

Astrid Devleeschauwer, Bernadette Van den Heuvel, Griet Robberechts, Guido Joris, Inga Hertecant, Inge Knops, Jan Hautekiet, Jan Vanwezer, Julie Gheeraert, Liesbet Volders, Liubov Zheniievska, Lore Poulussen, Lut Vanaerschot, Marie Raymaekers, Margriet Vanvolsem, Mario Vanhaeren, Mia De Brabander, Mieke Soens, Rudi Thomassen, Sara Vandenweyngaerden en Sonia Lenaerts.

Meewerken aan de volgende huiskrant ?
Contacteer ons, we spreken graag iets met jou af !

Eindredactie & Layout: Stijn Paemelaere
Reageren op de inhoud via: redactie@wingerd.info


Ben je een digitale lezer?

Haal dan hier de krant op: huiskrant_herfst_2022

Enkel dankzij de milde bijdragen van familieleden en de vele sympathisanten van De Wingerd kunnen we naast de online edities, die telkens erg gretig gelezen worden, hopelijk nog altijd een papieren huiskrant blijven uitgeven.

Bladert u ook nog graag in een échte krant of gunt u dat gevoel graag aan andere lezers?
Steun dan de krant of neem ook een papieren abonnement!

Steun deze krant en sluit een jaarabonnement [ € 15 ] of een steunabonnement [ € 50 ] af door storting op rekening van Woonzorgnet-Dijleland vzw, met vermelding “huiskrant Wingerd”; BE69 7343 5622 0078 [KREDBEBB]