Financieel directeur met morele ambitie

Mathias Beckers (40) zette de stap naar Woonzorgnet-Dijleland en volgt daar Yannic Brandt (57) op die bijna 15 jaar lang aan de zijde van algemeen directeur Griet Robberechts het financieel beleid van de groeiende organisatie mee heeft uitgetekend. Dit is een niet onbelangrijke prestatie, in soms barre financiële tijden en tijdens immense transities zoals de fusie van de vier VZW’s. Het blijkt nu een succesvol verhaal waar we haar erg dankbaar voor zijn en blijven. 

De meest geschikte kandidaat bleek Mathias Beckers en hij brengt een vracht aan professionele ervaring mee. Meer dan 15 jaar werkte hij als business consultant en financieel manager voor grote en commerciële bedrijven. Na het afronden van zijn studies handelsingenieur startte hij quasi onmiddellijk bij een Leuvense firma die zich toelegde op IT en advies gaf aan bedrijven en openbare besturen. Met ervaring uit allerhande projecten rond planning, budgetering en ‘forecasting’ stroomde hij door naar een internationale speler op de markt.

Bij de beste willen horen

Dat opklimmen op de maatschappelijke ladder gebeurde via een vacature bij Deloitte, een multinationale groep met bijna een half miljoen medewerkers wereldwijd. Was dat een bewuste keuze voor Mathias? Nee, toch niet want zo kort na het afstuderen had hij nog geen concreet toekomstplan. Het was een logische stap en hij zou proberen om minstens twee jaar ervaring op te doen in die grote boîte zoals hij het zelf benoemt. Die twee jaar werden er twaalf dankzij steeds weer nieuwe uitdagingen: business consultancy mag dan al het label dragen van een gehaaide sector, Deloitte kende ook een geweldige coachingcultuur.

Toen kwam corona met lockdowns en sociaal isolement. De wereld stond een ogenblik stil, maar al snel herpakte het economische leven zich want wie kon, moest telewerken. Heel wat mensen werden zo geconfronteerd met zichzelf en met ongeziene situaties. De pandemie vormde een katalysator voor belangrijke maatschappelijke en economische veranderingen. Mathias begon te beseffen dat altijd ‘de externe’ zijn die projecten leidt in sterk concurrentiële bedrijven niet meer de voldoening gaf waarnaar hij zocht.

Een vacature op LinkedIn van de NESTO-groep bood een uitkomst en de kans eindelijk eens echt deel te worden van een grotere organisatie waar je van begin tot eind mee verantwoordelijkheid mocht opnemen in een team. Nadat hij iets meer dan twee jaar als financieel directeur dat netwerk van dierenartsenpraktijken mee had gerund, wrong er ergens een schoentje. De focus lag er dan wel op hoogstaande zorg, de commerciële motieven bleken ook daar nog heel groot. De totaalzorg voor een huisdier is er dan wel de grootste prioriteit, maar ook klantenbinding en de verkoop van diensten en producten doken op naast curatieve geneeskunde en ‘preventieve zorg’.

Andere maatstaven voor succes

Een VZW kan nooit dezelfde voorwaarden bieden als een big business multinational. Is de keuze voor Woonzorgnet-Dijleland een bewuste beslissing? Ja, en neen, want hij was niet specifiek op zoek naar een vacature. Buurvrouw Anne Foqué, toevallig ook beleidsmedewerker, had er al eens wat over verteld. Toch duurde het nog even voor de eerste stappen werden gezet, maar zowel de visie als de sector spraken Mathias na een eerste kennismaking aan. Het is een absoluut positieve keuze om iets betekenisvols te doen in een maatschappelijk steeds meer relevantere sector. Anderzijds wil Mathias ook meer aandacht kunnen geven aan zijn gezin.

Het beeld en de maatschappelijke opinie zijn niet altijd positief over ouderenzorg. Het houdt burgers vaak weg van een aangepast zorgtraject en het leidt werkzoekenden en studenten niet naar een job in de ouderenzorg, gewoon omdat het niet aantrekkelijk lijkt. Daaraan wil Mathias iets helpen veranderen met zijn persoonlijke verhaal en deze misschien wat opmerkelijke keuze.

Sector in crisis

Na amper een paar weken inlezen in de erg complexe regulering rond overheidsmiddelen komende van RIZIV, BelRAI, VIPA, wetgeving inlezen, wil Mathias nog geen grote uitspraken doen omtrent de doelmatige besteding van financiën of de toereikendheid van subsidies en bewonersbijdragen. Eén ding staat vast: de federale regels en het Vlaams beleid evolueren en dat maakt het opvolgen een uitgebreid karwei, waarbij het ook moeilijk wordt om middelen te optimaliseren.

De financiering van woonzorginitiatieven is daarenboven ook nog afhankelijk van politieke beslissingen, met om de zoveel jaar nieuwe coalities met andere accenten en vaak wisselend beleid. Mathias bezocht ondertussen elk van de vier huizen en werd er uitgebreid rondgeleid. Daarbij werd hij gewaar dat er rond betaalbaarheid en het vinden van geschikte zorgprofessionals heel wat bezorgdheid leeft onder bewoners, familie en medewerkers.

Wij heten Mathias Beckers alvast hartelijk welkom wensen hem veel succes met zijn nieuwe functie. Samen gaan we de uitdaging aan om te zorgen voor morgen!

 

 


Uitreksel van een interview verschenen in Huiskrant Wingerd – jg. 3 editie herfst 2024 | auteur: Stijn Paemelaere