2015-12-vdab-MagEzine

Actieve feesten!

Terwijl wij op kerstavond en oudjaar achteruit leunen aan de feesttafel, zijn verpleegkundige Nele en brandweerman Maarten druk in de weer. Nele bezorgt mensen met dementie een ontspannende avond en Maarten brengt feestvierders veilig naar huis. Twee hartverwarmende getuigenissen om je alvast in de juiste stemming te brengen.

Nele (34) is verpleegkundige in De Wingerd, een woonzorgcentrum dat een thuis biedt aan mensen met dementie. Ze werkt elk jaar op kerst- of oudejaarsavond. Ze legt uit: “Het is natuurlijk leuker om thuis te zijn bij je familie, maar ik maak er geen probleem van. Het hoort er nu eenmaal bij als je voor een job als verpleegkundige kiest. Bovendien hangt er tijdens de feesten een gezellige sfeer op het werk.”

Lekker, warm bad

Nele: “We proberen onze bewoners net zo’n gezellige kerst en oudjaarsavond te bezorgen als thuis. We kleden hen extra mooi, leggen kerstmuziek op en zorgen voor een feestelijk gedekte tafel met een lekkere maaltijd en een glaasje wijn. Na het eten zitten we rond de kerstboom en openen we de cadeautjes die we voor hen kochten. Meestal is het iets nuttigs zoals douchegel of parfum.

We geven ook extra aandacht aan de bewoners die niet veel bezoek krijgen tijdens de feestperiode. Zij lopen er wat verloren bij. We doen dan iets waar ze echt van genieten. We geven hen bijvoorbeeld een lekker, warm bad of bladeren samen door een tijdschrift. Het zijn kleine dingen, maar voor hen betekenen ze veel. En voor ons is het fijn om hen te zien genieten.

Lees ook het verhaal van Maarten: VDAB-magazine.