Wingerdwandelingen

Wij willen in De Wingerd meer bewoners terug in beweging krijgen en starten in het voorjaar van 2019 met een nieuw project: een reeks van bewegwijzerde wandelparcours op en rond het domein van het woonzorgcentrum.

Gebruikers van de thuisondersteunende diensten en bewoners van het woonzorgcentrum kunnen nu wandelen langs een vooraf uitgestippeld traject. Dit kan begeleid en zo mogelijk ook zelfstandig dankzij de herhaling en de herkenning van de gekleurde pijltjes. Voor de bezoekers van het Ontmoetingshuis start er een bewegwijzerde wandeling aan hun voordeur op de ’s Hertogenlaan naar het terrein van De Wingerd en weer terug.

De lussen zijn makkelijk te volgen omdat ze elk met een reeks paaltjes, hier en daar een pijltje, in hun eigen kleur aangegeven worden. De trajecten van deze ‘Wingerdwandelingen’ lopen hoofdzakelijk over het eigen terrein. Ze zijn bedoeld om samen met bewoners op pad te gaan. Zowel vanuit de A site (blauw) als de B site (geel) is het een wandeling buiten de eigen afgesloten tuin; dus voorbij de tuinpoortjes met de cijfercode. Een grotere (rode) lus gaat langs de ’s Hertogenlaan en komt via de parking terug op het eigen domein. In principe kun je op elk punt van de wandellussen vertrekken, dus ook vanuit het Grand Café. Vanzelfsprekend is elke wandeling in beide richtingen via de lus mogelijk.

Vanaf het Grand Café-terras vertrekt een extra traject; de oranje lus die aansluit op zowel de blauwe als de gele lus. Daarmee is dit ook de langste wandeling. Beide wandelingen apart duren aan een rustig wandeltempo een kleine 20 minuten. Je kan de gele en blauwe lus ook combineren en één grote achtvormige lus over het ganse domein wandelen.

Lerend vermogen bij dementie

Het is niet alleen handig de paaltjes te kunnen volgen, je kunt ook benoemen hoeveel tijd een bewoner nodig heeft om een hele lus te bewandelen. Natuurlijk voorzien we onderweg ook een rustpunt, een tuinbank of een bezoek aan ons winkeltje, een zitplaats bij de vuurschaal of een ingetogen minuutje bij het Maria-beeld. Een wandeling mag niet te vermoeiend zijn en kan toch deugddoend zijn. Iedereen mag wandelen aan zijn of haar eigen tempo. De gele lus gaat langs het “winkeltje” en het lokaal dienstencentrum voorbij de hoofdingang tot aan het Grand Café. Zowel de gele als de oranje wandeling nemen je mee langs de Spirituele tuin in de luwte van het terrein langs de achterzijde van de administratieve vleugel. De bomen langs het pad suggereren een heus bospad. Op de kruising van de verschillende wandelpaden plaatsen we een grote paal met gekleurde pijltjes.

Zo kan een bewoner die pas in huis is komen wonen, misschien al wat gewend raken en toch nog alleen op pad gaan, als die de gekleurde paaltjes kan leren herkennen en zo de weg terug naar de woning leert vinden.

Download [beschrijving en wandelkaart] – PDF