We voelen dat het in De Wingerd écht Pasen is

Beste bewoners,  collega’s,
families en vrijwilligers,

We werken en leven nu 30 dagen in ‘pandemiemodus’. Dat is hard, anders, ernstig en gefocust. Maar toch gaat het gegeven de omstandigheden goed. De Wingerd heeft bij de uitbraak van het Coronavirus in ons land erg snel geschakeld. Alle verbindingslijnen tussen onze 17 woningen werden vrijwel onmiddellijk doorgeknipt en het personeel leerde de voorbije jaren binnen het kleinschalig genormaliseerd wonen al om erg zelfstandig te werken. Dagelijks komen we met het outbreakteam samen om snel en efficiënt maatregelen in te voeren of aan te passen. De materiaalstocks zien er goed uit. Testen zijn beschikbaar waar nodig en zuurstof kan geleverd worden wanneer gevraagd.

De woonzorgcentra staan vandaag in het middelpunt van de mediabelangstelling, weliswaar 5 jaar te laat!

Ik kan u verzekeren dat de beelden die u in de media ziet niet representatief zijn voor De Wingerd. Wij hebben bevestigde COVID-19 in twee woningen (ik zie de groep zorgflats ook als één van onze kleinschalige woningen). Mogelijks zijn er tot op heden onopgemerkte besmettingen in andere woningen, maar we hebben vandaag geen klinische data om daar van uit te gaan. En het leven in huis gaat verder. Dankzij competente en gemotiveerde medewerkers, dankzij een deskundig artsenteam, dankzij succesvolle samenwerkingen met het UZ Leuven en het Heilig Hart Ziekenhuis, dankzij ieders warme steun en volle vertrouwen.

Ik had vandaag graag verteld dat we over de helft zitten van deze ongeziene situatie, een woonzorgcentrum in lockdown. Dat kan ik helaas niet. Wel kan ik zeggen dat we klaar zijn om het met z’n allen nog lang vol te houden. We bouwen nieuwe routines op, we kijken naar wat nog wel mogelijk is … We zijn in De Wingerd gewoon om te ‘denken in mogelijkheden’, niet te blijven haperen bij de gedachte aan wat niet meer lukt. Dat is onze zorgvisie en daar zijn we in getraind. Het werkt in de dementiezorg en dat blijkt ook te werken in COVID-19 omstandigheden.

Ondanks de gewijzigde omstandigheden, het moeizame contact met bewoners, familieleden en collega’s voel ik toch écht dat het Pasen is. We blijven dromen van het ogenblik dat dit allemaal achter de rug zal zijn. Hopen dat het respect voor de zorgverleners duurzaam zal zijn en dat de sector eindelijk de juiste aandacht en middelen zal krijgen. Beseffen dat elk ogenblik in het leven even belangrijk is.  Dat alles is de bijzondere en hartverwarmende kracht van De Wingerd.

En we smeden nu al stiekem plannen voor een groot Wingerd feest wanneer ook de laatste social distancing maatregel teruggeschroefd is!

Prettig paasweekend,

Jan Vanwezer
campusdirecteur
De Wingerd