Levensmand - De Wingerd

Levensmand

In het voorjaar van 2013 werd er in De Wingerd een nieuw hulpmiddel voor zorg gesignaleerd: de ‘levensmand’. Ondertussen heeft dat initiatief ruimschoots zijn nut bewezen: een mand gevuld met allerlei mooie en handige spulletjes bedoeld om familieleden, vrienden, personeel, vrijwilligers… te helpen die bewoners in hun de palliatieve levensfase nabij zijn. Het idee werd uitgewerkt door oa. Jeannette van den Biggelaar, vandaag één van de drijvende krachten in het Spiritueel Zorgteam dat actief is rond zingeving in De Wingerd.

Een boekje met mooie foto’s en teksten, mooie en de juiste verzorgingsspulletjes voor die laatste dagen, een flesje champagne voor de mondzorg, een beetje bodylotion om de huid in te smeren, een bloemetje, een kaarsje, … Haar ervaringen delend, met de leden van het ‘Palliatief Support Team’, vatte ze het plan op om een mand samen te stellen met alles erin dat nuttig zou kunnen zijn tijdens die laatste levensfase. Met enkele collega’s werkte ze het idee uit en het resultaat is er ondertussen: de Levensmand, één voor elke site, inmiddels al vaak gebruikt met heel wat positieve ervaringen en feedback van familieleden en zorgverstrekkers.

Op de foto (boven) zie je wat er tot hiertoe zoal in de levensmanden van De Wingerd zit: een cd-spelertje, een ‘aromastreamer’ om de kamer een aangename geur te geven, massageolie, informatie over palliatieve zorg en de mogelijkheden bij overlijden, twee gedichtenbundeltjes, voor de gelovige bewoners een kruisbeeld en een palmtakje, allerhande personenzorgattributen, …

Maria, wiens man in De Wingerd woonde en is overleden, beschrijft haar ervaringen met de Levensmand in de Huiskrant – Zomer 2014: “Op een dag werd mij een levensmand aangeboden. “Wat is dit?”, vroeg ik me af. Wel die mand was gewoon super en in de moeilijke strijd die hij had, heeft hij kunnen genieten van een heerlijk geurende oliemassage, aangepaste teksten die ik hem dan voorlas, een bloemetje en kaarsen. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dit allemaal zag en ik besefte dat mijn echtgenoot tot het laatste moment de beste verzorging en aandacht kreeg. Toen hij overleden was mocht ik hem zelfs nog mee wassen wat voor mij heel veel betekende. Wat lag hij nadien toch mooi op zijn sterfbed omringd door mooie bloemen die ik in die mand gevonden had. Dit maakte me toch nog enigszins gelukkig dat ik zo afscheid kon nemen.

Kinderen en de toekomst

Vandaag stoppen we ook enkele mooie kinderboeken in onze Levensmand: ‘Boom vol herinneringen’, van Britta Teckentrup; ‘Derk Das blijft altijd bij ons’, van Susan Varley; ‘Dat is heel wat voor een kat’, van Judith Viorst en illustraties door Fleur van der Weel; tenslotte ook ‘Oscar en oma Rozerood’, door Eric-Emmanuel Schmitt. Deze verhalen kunnen rouw en verlies bespreekbaar maken bij (klein)kinderen van de bewoner die afscheid neemt. We denken daarmee in het bijzonder aan personen met jongdementie, en aan de vaak nog piepjonge en kwetsbare mensen die zij ongewild achterlaten.  Ook het idee van ‘wensdoosjes’ in de Levensmand kan een mooie insteek zijn om jonge kinderen iets mee te geven voor het leven, voor later.

Levensmand kinderboeken - De Wingerd

Graag horen we de reacties van de betrokken families. Wie een verhaal of een ervaring wil delen, kan contact opnemen met  Jeannette en haar collega’s van het Spiritueel Zorgteam of met Antje Proost en Nansie Daems, zorgcoördinatoren in het Palliatief Support Team.