Leuven, European capital of innovation

De eerste samenkomst van Cure Care Network België en Zorgnetwerk Nederland had op donderdag 19 en vrijdag 20 mei 2022 plaats in Leuven. De stad is bij de noorderburen niet alleen bekend om haar universiteit en brouwerijen, maar sinds ze in 2020 de titel van Europese innovatiehoofdstad verwierf ook door initiatieven op vlak van vernieuwing en (zorg)technologie. De studietour start op de fiets bij M-Museum en zet zich verder langs het Health House, Imec, UZ Leuven, MPC Ter Bank, Booghuys en Woonzorgnet-Dijleland.

In plaats van enorm veel energie te steken in het vinden of bedenken en toepassen van nieuwe innovaties, is het veel verstandiger om in te zetten op het verbeteren van de klantbeleving. Technologische innovatie geeft je hooguit een half tot anderhalf jaar voorsprong, maar de innovatie van je businessmodel en organisatiestructuur, maakt je organisatie echt onderscheidend.” – Menno Lanting

Innovatie gaat zoveel verder gaat dan enkel technologie en digitalisering. Het heeft ook met cultuur en leiderschap te maken. Het creëren van een omgeving waarin uitproberen, leren van andere sectoren en anders denken worden aangemoedigd. De Wingerd pioniert al sinds haar ontstaan in dementiezorg en is daarmee het uitgelezen decor voor drie showcases:

  • FixForm, facilitaire oplossing ontwikkeld door een Leuvense startup en uitgerold in alle vier de huizen van Woonzorgnet-Dijleland om technische problemen te melden en herstellingen te beheren, demo door Thomas Vanhumbeeck, co-founder (FixForm).
  • WEnergie, stressmeting en -management: Antje Proost, zorgcoördinator in De Wingerd, presenteert samen met Dirk Swaegers (EnergG.be), Debbie Verduyn (iDROPS) en Frédérique Guillé (BioRICS) het project rond bewuster omgaan met de eigen energiebalans en recuperatie bij zorgverstrekkers.
  • Positieve ruimtelijke zintuigelijke beleving voor personen met dementie: prikkeldeprivatie en -stimulatie, Jo De Clercq (Woonzorgnet-Dijleland) stelt een innovatieproject voor waarbij verschillende types van bedkoepels (Micro-Cosmos, 4-Sense-Cap van Health2Work en BedHoodie) reeds afgetoetst werden bij personen met dementie, om vanuit opgedane ervaring verder in co-creatie te kunnen gaan.

  


Innoveren met visie

Met volle goesting
We innoveren omdat het in ons DNA zit. We zijn ons bewust van het grote potentieel dat er is om de levenskwaliteit van ouderen met een zorgbehoefte te verbeteren. Gepassioneerd blijven we zoeken hoe we dit potentieel kunnen realiseren in een omgeving van beperkte middelen.

Met een duidelijk doel
Innovatie zien wij niet als een evolutie waarbij we dat wat we gisteren deden morgen efficiënter of sneller te doen. Innovatie is voor ons transformatie. Hoe kunnen we anders handelen meer gericht op ons doel: levenskwaliteit voor ouderen. The sky is the limit. We stellen ons handelen continu in vraag.

Met elkaar én voor elkaar
Innovatie is voor ons het resultaat van samenwerken. Samen met collega’s samen met bewoners en families, samen met de universiteiten, samen met de industrie, samen met de overheid…  Samenwerking is de sleutel tot succesvolle transformatieve innovatie die het verschil maakt voor een bewoner van het woonzorgcentrum.