Kim Jung-sook, First Lady of the Republic Korea

Kim Jung-sook plaatst De Wingerd op de wereldkaart

Onder nogal wat Koreaanse en binnenlandse persaandacht, mocht WZC De Wingerd mevrouw Kim Jung-sook verwelkomen. Zij werd hartelijk ontvangen door de voorzitter van Woonzorgnet-Dijleland, Manu Keirse, Prof Mathieu Vandenbulcke, algemeen directeur Griet Robberechts en Jan Vanwezer.

Na een korte uitleg over de visie binnen De Wingerd, bezocht de First Lady woning 13. Daar ging ze gemoedelijk in gesprek met een aantal bewoners. De binnentuin en het gele wandelpad werden verkend, om vervolgens nog even het kapsalon te bezoeken. Mevrouw Kim Jung-sook toonde erg veel interesse, zowel in de werking van De Wingerd als in het ziektebeeld dementie. Omdat ook in Zuid-Korea de bevolking gestaag veroudert, wordt men ginder meer en meer met dementie geconfronteerd.

Kim Jung-sook, First Lady of the Republic Korea    Kim Jung-sook, First Lady of the Republic Korea

De bewoners waren onder de indruk van het bezoek. “Ik vond het fantastisch”, zegt Juliette Verhoeven (75) die samen met haar man René Oortman (79) in een van de flats woont. “De first lady kwam ook heel vriendelijk over. Ze heeft me de hand geschud. En ze heeft een hele mooie glimlach.

Ze zei dat ze erg ontroerd was omdat ze in haar persoonlijk leven al in aanraking gekomen is met dementie”, zegt Jan Vanwezer, dagelijks verantwoordelijke in De Wingerd: “Daarnaast is het ook van belang op politiek vlak omdat dementie een groeiend probleem is in Zuid-Korea, door de toenemende levensverwachting. Maar er zijn nog geen echte zorginstellingen zoals we hier in België wel hebben. Ze kunnen dus iets leren van onze ervaring met zorg en dementie. Wij, daarentegen, kunnen hun technologische expertise gebruiken.

We zijn bijzonder vereerd met de internationale aandacht en hopen dat de presidentsvrouw heel wat positieve ervaringen en inspiratie mee naar huis kon nemen!

In de media: