Wilsbekwaamheid en euthanasie bij dementie

Gisteren, zondag 15 mei 2022, was campusdirecteur Jan Vanwezer bij de VRT te gast voor een gesprek tijdens de uitzending van de 7de Dag. Aan tafel zaten ook Kris Mees (bekend van Restaurant Misverstand) met zijn echtgenote Annick Dewinter en Jean-Jacques De Gucht, Vlaams Parlementslid (Open VLD).

Het is vandaag 16 mei immers 20 jaar geleden dat het mogelijk werd voor wilsbekwame, meerderjarige Belgen om euthanasie te vragen bij ondraaglijk fysiek of psychisch lijden. Personen met (gevorderde) dementie hebben feitelijk niet meer datzelfde grondrecht vanaf het moment dat zij omwille van hun ziekteproces als ‘wilsonbewaam’ worden beschouwd.

Vanuit de visie van De Wingerd en Woonzorgnet-Dijleland onderscheiden we enerzijds nog heel wat levenskwaliteit bij bewoners met dementie, die vaststelling wordt geschraagd door het recent wetenschappelijk onderzoek van Laura Dewitte. Anderzijds gaan we als zorgende organisatie niet mee in het idee dat een persoon die zijn levens(einde)wensen niet meer verbaal kan uitdrukken niet langer wilsbekwaam is.

Jan Vanwezer geeft in onderstaande fragment alvast wat tekst en uitleg. Wie hierrond vragen heeft, als mantelzorger of familielid van een bewoner, nodigen we graag uit om het gesprek aan te gaan met de zorgcoördinator van de woning of met de begeleidende arts.